A podcast egy olyan hangműsor, amelyet RSS-en keresztül terjesztenek, és különböző lejátszókon terjesztik streaming vagy letöltés céljából. A meghatározás a technológiával együtt változik, mivel a formátumot először az Apple iPod-felhasználók vették át, akik a letöltött fájlokat kézzel vitték át a készülékeikre. A mai napig tartó gyors fejlődéssel a podcastokat sokkal szélesebb értelemben határozzák meg, mint valaha.

A legtechnikai értelemben egy olyan hangfájlról van szó, amelyet egy RSS-csatornán keresztül töltenek le egy eszközre. Más digitális hanganyagoktól eltérően a podcastot általában beszélgetésnek és nem zenének nevezik. A podcast sok szempontból olyan, mint a talk radio on demand.

Audio-Transkription - Agentur Brunner & Rost

Tíz megfontolás, mielőtt elindítja sajátját

podcast csatornád

1. elnevezés

A podcastok kemény versennyel néznek szembe. Nagyon sokan versenyeznek gyakorlatilag bármilyen kulcsszó-kombinációért, amit csak ki tudsz találni. Ha azonban nem akarja teljesen feladni az álmát, hogy elindítsa projektjét, olyan nevet kell választania, amely tükrözi a márkáját, a termékét vagy szolgáltatását és az értékeit.

A podcastod neve az, amit az emberek először hallani vagy látni fognak. Elég emlékezetesnek kell lennie ahhoz, hogy a potenciális olvasó vagy hallgató megjegyezze és utánanézzen. Ha a neve nem értelmes, furcsa írásmódú vagy azonnal elfelejtődik, soha nem fogja megkapni a megérdemelt közönséget.

 

2. fülke

A podcastok tematikusan két kategóriába sorolhatók: Niche vagy életmód. Bár egy életmód-podcast korlátozott számú, egymást kiegészítő témát tartalmaz, a témáknak mégis más-más témái vannak. Az egészség, a divat és a filmkritikák mind ugyanazt a személyt vagy közönséget szólíthatják meg, sőt, akár kapcsolódó vagy átfedő témák is lehetnek, de a definíció szerint egy niche kicsi és specializált.

3. podcast indítása

Az egyik leggyakrabban feltett kérdés a fejlesztőknek: Hogyan jutnak eszükbe az ötleteik? Bárki, aki valaha is alkotott már valamit, tudja, hogy az ötletek bármikor és bárhol jöhetnek. Amikor a műsorod témáján és résén gondolkodsz, tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

Mit szeretek abszolút?

Mik azok a különleges dolgok, amelyeket szeretek benne?

Ha ezekre a kérdésekre tudsz válaszolni, akkor már jó úton haladsz afelé, hogy jó ötleted legyen egy műsorhoz. Tegyük fel például, hogy abszolút szereted a videojátékokat. Egyszerűen imádod őket, és állandóan játszol velük. De mi a helyzet azokkal, amiket szeretsz? Talán a közösség és a barátok, akiket az online játékokon keresztül szerzel. Szóval itt egy jó ötlet: egy podcast az online játékközösségekről és a kapcsolatokról.

4. hang utómunka

Az Audacity az egyik legjobb hangszerkesztő alkalmazás. Ennek egyik oka, hogy ingyenesen letölthető és használható, mivel nyílt forráskódú. A másik része pedig az, hogy nagy teljesítményű, és ugyanolyan jól képes professzionális hanganyag összeállítására, mint az Adobe Audition vagy az Apple Pro Tools. Függetlenül attól, hogy podcasterként milyen tapasztalattal rendelkezik, ez egy nagyszerű módja annak, hogy bővítse a podcast szerkesztési képességeit az Audacityben.

5. rögzítse a podcastot távolról

Ha egyszerűen csak 2-nél több ember számára kell hangfelvételt készítenie, és nem tudja, hogy a többiek milyen preferenciákkal rendelkeznek, a Zencastr lehet, hogy pont erre van szüksége. A Zencastr böngészőalapú webes alkalmazásként az egyes számítógépek helyi tárhelyét használja a WAV vagy MP3 fájl rögzítéséhez, a preferenciáktól és az előfizetéstől függően. Az ingyenes felhasználók MP3-as felvételeket kapnak, míg a prémium tagok a veszteségmentes WAV-fájlokhoz férhetnek hozzá. A felvétel befejezése után a fájlok automatikusan feltöltődnek, és a házigazda minden egyes személyt egyetlen hangsávként tölthet le. Az előfizetési szinttől függően utófeldolgozási lehetőségek is rendelkezésre állnak, amelyek közvetlenül az alkalmazáson keresztül végezhetők el.

6. fedezet létrehozása

Bár a régi mondás szerint soha ne ítéljünk meg egy könyvet a borítója alapján, az emberek mégis így tesznek. Ugyanez történik a podcastokkal is. A potenciális hallgatók még azelőtt megítélik a podcast borítójának minőségét, színeit és összetételét, hogy egy másodpercet is hallanának a műsorodból. Ez azt jelenti, hogy alkotóként mindenképpen be kell tartania néhány alapelvet podcastja művészetével kapcsolatban, amelyek arra késztetik az embereket, hogy mélyebben beleássák magukat a tartalomba.

7. podcast terjesztése

Ha már felvett néhány podcast-epizódot, és készen áll arra, hogy világgá kürtölje őket, már csak egy lépés van hátra: küldje be műsorát a számtalan podcast-könyvtárba terjesztés céljából. Bár nagyjából végtelen számú hely van, ahol a podcastok megtalálhatók, van egy maroknyi (oké, több mint egy maroknyi) hely, ahol feltétlenül meg kell győződnöd arról, hogy a podcastodat megtalálják.

8. Blubrry PowerPress és WordPress

Röviden, a Blubrry PowerPress egy olyan all-in-one plugin, amely lehetővé teszi, hogy podcastot töltsön fel, fogadjon és tegyen közzé teljes egészében a WordPress weboldaláról. Nem kell külső szolgáltatást használnod (bár ha akarod, megteheted). Az előfizetési lehetőségektől kezdve az integrált lejátszón át az RSS-kezelésig minden működik a dobozból.

9. Buzzsprout

A podcastgazda kiválasztása nehéz feladat. Talán tudja, hogy valahogyan a WordPress-t szeretné használni, de ezen kívül rengeteg lehetőség közül választhat. Az egyik lehetőség, ami az utadba kerülhet, a Buzzsprout. A Buzzsprout felhasználóbarát, könnyen kiszámlázható, és a mikrofon mögötti emberekre összpontosít. Ennek eredményeképpen a WordPress plug-in ugyanolyan lendületet adott a podcasterek számára, hogy minden szinten sikeresek legyenek.

10. podcast az Anchor.fm-mel

Az Anchor.fm valószínűleg a legegyszerűbb szolgáltatás, amellyel podcastot indíthatsz. A Spotify által 2019 elején felvásárolt startup virágzik, és elfoglalta a helyét az új podcasterek számára. Ennek egyik oka az egyszerűség, és ami talán még fontosabb, hogy az Anchor egy 100%-ban ingyenes szolgáltatás, amelyet bárki használhat. Szóval nézzük meg, hogy te leszel-e a következő, aki itt fog élőben jelentkezni. Tudjon meg többet most